De vlinder in je hoofd

Wist je dat dwars door je hoofd heen een bot loopt? Of eigenlijk zweeft? 

Ons cranium of onze schedel bestaat niet alleen uit een buitenwand. Dwars door ons hoofd heen loopt een bot dat van links naar rechts reikt en van voor naar achter:

het wiggebeen of sphenoid.

Als de vleugels van een vlinder
Dit wiggenbeen of sphenoid heeft ongeveer de vorm van een vlinder. Het heeft grotere en kleinere uitstulpingen naar opzij, zoals de vleugels van een vlinder.

Het sphenoid vormt zich uit de eerste wervels bij je ontwikkeling tot mens en vindt daarbij een weg naar ongeveer het midden van je hoofd, als die vlinderachtige vorm. Op het sphenoid rusten je hersenen en er lopen belangrijke hersenzenuwen langs en dwars doorheen.

Kun je je voorstellen dat als dit botje tussen de wanden van je schedel zich vrij en ruimtelijk voelt, dat dat een uitwerking heeft op hoe wij ons in ons geheel voelen? Dat het doorwerkt in ons gehele zenuwstelsel?

Het sphenoid en je bekken
Op het bijgevoegde beeld zie je rechtsonder het bekken. Vind je de vorm ervan ook niet verdacht veel lijken op die van het sphenoid?

Je lichaam is zo prachtig. Goed werkende constructies worden gewoon herhaald. Daar waar je hoofdbrein gedragen wordt door het sphenoid, wordt je buik-brein (je weet wel gutfeelings) gedragen door je bekken.

En doordat in ons lichaam die twee structuren precies aan weerszijden van de wervelkolom liggen staan ze prachtig met elkaar in verbinding.

Zo kan het zijn dat als je op de craniumtafel komt te liggen met “iets aan je hoofd” dat je tijdens de sessie juist de aanrakingen ontvangt op je bekken of precies andersom. Ons lichaam heeft een prachtig inwendig netwerk waarlangs het energie laat bewegen en we soms dus niet rechtstreeks iets aan hoeven te raken om de werking ervan te ondervinden.

Iets voor jou?
Nieuwsgierig of craniosacraal lichaamswerk ook iets voor jou kan betekenen? Met veel plezier ontvang ik je om de kracht van zacht te ervaren in Studio Maandacht, te Beverwijk. Of als je vragen hebt, neem gerust contact op via sandra@moonfloweryoga.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *