Wat zou craniosacraal lichaamswerk voor je hersenen kunnen betekenen?

Om het antwoord op de vraag toe te lichten doe ik even een beroep op je voorstellingsvermogen:

Kun je je een kwal voorstellen met lange tentakels? Misschien wel zo eentje als op de afbeelding.

(Foto credit:  Ganapathy Kumar via Unsplash)

Het lichaam van de kwal deint als het ware in je hoofd (cranium), de lange tentakels lopen door je wervelkolom naar beneden tot aan je heiligbeen (sacrum). Onderweg naar beneden, tussen je wervels door, vertakken die tentakels weer in uitlopers, die zich door je hele lichaam spreiden.

Jij beleeft de wereld om je heen via de uitlopers (zenuwen), die alle input weer terugsturen naar de lange tentakels in je wervelkolom en die de signalen weer terug naar je hersenen sturen.

Zwemmen en voeding
“De kwal” leeft niet zomaar los tussen je schedelboten en in het binnenste van je wervels. Er zit om “die kwal” heen een stevig vlies met een laag vocht. Dit biedt bescherming, de kwal kan zwemmen en krijgt voedingsstoffen uit deze laag met vocht en de laag biedt demping, zodat de kwal niet continu tegen je schedel aan botst als jij je beweegt.

En net zoals je ademhaling en je hartslag een ritme hebben. Heeft het systeem waarin de kwal zwemt ook een ritme. Dat ritme wordt in craniosacraal lichaamswerk uitgenodigd om weer tot volle uiting te komen. Zodat de kwal weer goed gevoed kan worden en de dempende werking om de kwal heen weer tot volle werking komt.

Omdat het vlies en het vocht zich dus om de hele kwal heen bevindt. Is het niet persé nodig, of soms zelf niet wenselijk om iemand die trauma heeft aan het hoofd, direct bij het hoofd te behandelen. Craniosacraal lichaamswerk gaat uit van een compleet systeem dat een netwerk van verbinding aanraakt. Het hoofd kan bijvoorbeeld benaderd worden vanuit het bekken, omdat je daar ook al in contact komt met “de kwal”.

De aanrakingen die het lichaam ontvangt tijdens een craniosacraalsessie geven het lichaam van de ontvanger sein dat er bedding aanwezig is. Dat het zich niet op de buitenwereld hoeft te focussen, dat het de energie die beschikbaar is kan gaan inzetten voor zichzelf. En dit is waar het herstelproces in werking treedt.

Iets voor jou?
Nieuwsgierig of craniosacraal lichaamswerk ook iets voor jou kan betekenen? Met veel plezier ontvang ik je om de kracht van zacht te ervaren in Studio Maandacht, te Beverwijk. Of als je vragen hebt, neem gerust contact op via sandra@moonfloweryoga.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *