Praten met je lichaam, kan dat?

Veel in ons leven kan opgelost worden door erover te praten en dingen te overdenken. Er zijn verschillende soorten professionals die je daarbij kunnen helpen als je in dat denkproces vastloopt of gewoon een steuntje in de rug kunt gebruiken bij je innerlijke dialoog. Maar soms is dat toch niet genoeg.

Eén van mijn cliënten wist het heel mooi te verwoorden:

“Met behulp van mijn (trauma)psycholoog heb ik het nodige kunnen verwerken aan mijn opgelopen trauma’s. Ik voel me ondertussen stukken beter en verstandelijk heeft het allemaal een plekje kunnen krijgen. Maar in mijn lichaam is nog steeds spanning aanwezig. Mijn lichaam laat me weten dat het het gebeurde nog niet helemaal los kan laten. Dat het andere hulp nodig heeft dan mijn hoofd.”

Somato Emotional Release en cranio
In craniosacraal lichaamswerk kan ook worden gepraat, alleen praten we dan niet met het (verstandelijke) brein, maar met het voelende lichaam. Er wordt dan gebruik gemaakt van Somato Emotional Release of kortweg SER, of vrij vertaald Fysiek Emotioneel Loslaten.

In cranio worden fysieke blokkades of spanningsplekken als bevroren gebieden gezien. Het lichaam houdt in die bevroren staat, op een bepaalde plek, iets voor je vast. Het liefst zou het het loslaten, want het vasthouden kost behoorlijk wat energie. Maar soms lukt het niet, omdat we zelf de toegang niet kunnen vinden om het lichaam te laten weten dat het los mag laten.

Hier komt Somato Emotional Release of SER om de hoek kijken. In de craniosessie gaan we tijdens de zachte aanrakingen in gesprek met het lichaam zodat het lichaam kan antwoorden (i.p.v. je brein). En wanneer een lichaam zich gehoord voelt, kunnen er de mooiste dingen ontstaan. Bevroren plekken beginnen te smelten en de energie die nodig was, om dat wat nog niet gevoeld kon worden op z’n plek te houden, komt dan ineens vrij voor je hele lichaam. Zodat je levensenergie weer een stuk completer aanvoelt en makkelijker stroomt.

Praten met je hart
Zo kun je bijvoorbeeld prachtige gesprekken voeren met je hart (maar ook elk ander orgaan of ander gebied van je lichaam), om te ontdekken hoe het hart zich eigenlijk voelt en wat het nodig heeft. Om misschien wel te ontdekken dat je hart helemaal niet alleen is. Maar dat het een innige relatie heeft met een beschermlaag die er omheen zit, letterlijk de hartbeschermer genaamd. De hartbeschermer doet wat de naam al zegt, het hart beschermen, zodat het hart helemaal hart kan zijn.

Een gesprek met beiden kan zeer verhelderend werken, het kan fysiek ruimte bieden, maar mentaal geeft het ook een boost. Hoe zou dat voelen? Als het hart zich eenmaal vrij voelt en jij het weer durft te volgen?

Iets voor jou?
Nieuwsgierig of craniosacraal lichaamswerk ook iets voor jou kan betekenen? Met veel plezier ontvang ik je om de kracht van zacht te ervaren in Studio Maandacht, te Beverwijk. Of als je vragen hebt, neem gerust contact op via sandra@moonfloweryoga.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *